patris.gr: Ένα λεύκωμα με cd-rom για το χωριό Χάρκια
patris.gr: Ένα λεύκωμα με cd-rom για το χωριό Χάρκια

Στην έκδοση λευκώματος και cd-rom με τίτλο "Το χωριό μας", αλλά και κτηνοτροφικού λεξικού, προχώρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαρκίων.


Δεν είναι μόνο ένα λεύκωμα με σπάνιες φωτογραφίες, από τις οποίες περνάει όλη η καθημερινότητα, αλλά και οι εξαιρετικές στιγμές (εορτές, παρέες, κ.τ.λ.) των κατοίκων του χωριού Χάρκια Ρεθύμνης, στο σταυροδρόμι που ενώνει το Αρκάδι, την επαρχία Ρεθύμνης, την κοιλάδα των Ποταμών και την πλούσια σε μουσική παράδοση επαρχία Αμαρίου. Είναι και τα επιλεγμένα κείμενα, τα γεμάτα θρύλους, παραδόσεις, λαογραφική γνώση και ιστορία του χωριού, από τη μεγάλη ιστορική του διάσταση (Αρκάδι, πόλεμοι, επαναστάσεις, ο χιλίαρχος Βενιανάκης, κ.λ.π.) ως τη μικροϊστορία της καθημερινής ζωής των απλών και φαινομενικά ασήμαντων, αλλά τόσο σημαντικών μες την ανωνυμία τους, κατοίκων ενός απόλυτα χαρακτηριστικού κρητικού χωριού.


Αυτά που κάνουν αληθινά μοναδική τη χαρκιανή βίβλο είναι, αφενός, το CD ήχου και εικόνας που περιέχει μια πολύτιμη καταγραφή των χορών Κατσαμπαδιανού, Μικρό Μικράκι, Πεντοζάλη, Λαζώτη, Πρινιώτη, Σωτή (διαδεδομένων κάποτε στην περιοχή, ανύπαρκτων σήμερα από τα γλέντια και τις παρέες), και αφετέρου το «Κτηνοτροφικό Λεξικό» που συνέταξαν το 1998 οι τέσσερις τελευταίοι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Χαρκίων, με παραπάνω από 650 λέξεις σχετικές με την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή, που κατέγραψαν από τα χωριά της περιοχής.


Την καταγραφή του βίντεο είχαν πραγματοποιήσει στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι χοροδιδάσκαλοι Αντώνης Τζανιδάκης και Στέλιος Γεωργιουδάκης, ενώ μια κασέτα ήχου προσθέτει μοναδικές στιγμές από μια αυθεντική χαρκιανή παρέα, όπου παίζει λύρα ο παλαιός λυράρης του χωριού Διαμαντοστελής και τραγουδούν Χαρκιανοί μερακλήδες. Το κτηνοτροφικό λεξικό έγινε με τη βοήθεια του δασκάλου στο Δημοτικό σχολείο Χαρκίων Γιώργου Πολάκη.


Τέλος βασικοί συντελεστές του όλου έργου (που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαρκίων) είναι ο Αντώνης Κατικάκης, ο Κώστας Βασιλάκης, ο Στέλιος Διαμαντής, ο Θοδωρής Ρηγινιώτης, ο Στέλιος Καλογεράκης (εξώφυλλα), ο Γιώργος Γαβαλάς (επεξεργασία ήχου και φωτογραφιών) και φυσικά όλοι οι Χαρκιανοί, που προσέφεραν τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό.


Scroll to Top